Tips voor succesrijke self-publishing (1)

24 jun 2013

Self-publishing zit in de lift. Gewoon omdat auteurs van boeken autoriteit krijgen. Een boek is een hefboom naar een hoger doel. En een hoger doel is in de meeste gevallen gewoon meer business. Toch is nog niet iedereen overtuigd dat self-publishing in de boekenwereld het businessmodel van de toekomst is. Bij The Power of Books hebben we die overtuiging uiteraard wel. Daarom in deze blog enkele zaken die je over het onderwerp moet weten.

Buig de economische trend om in een voordeel 

Terwijl ik dit schrijf is het gemiddelde bedrag dat consumenten besteden aan kranten, magazines en boeken constant aan het dalen. Volgens Amerikaans onderzoek besteedde een Amerikaans gezin in 1994 nog gemiddeld 165 dollar per jaar aan leesmateriaal, terwijl dat cijfer ondanks de inflatie in 2011 was teruggelopen tot 115 dollar. En wat voor de Verenigde Staten geldt, geldt ook bij ons: mensen hebben minder geld over om te lezen. Toch blijft het aantal boeken dat jaarlijks op de markt komt, almaar toenemen. Is dit een ontmoediging? Allerminst, want precies door self-publishing kan je deze trend in een voordeel ombuigen. Waarom? Omdat traditionele uitgeverijen steeds meer moeten vragen voor hun boeken om te overleven. Via self-publishing kan je de omgekeerde weg bewandelen en je boek aanbieden tegen lagere prijzen.

Werk permanent aan het opbouwen van een lezersbestand  

Succes met een boek dat je uitgeeft via self-publishing zal echter niet vanzelf komen en niet alleen omdat je lagere prijzen kunt vragen dan traditionele uitgevers. Je moet lezers hebben om ervoor te zorgen, dat je boeken kan verkopen. Lijkt dit op een patstelling waar je niet onderuit kan? Ook dit is niet waar. Je kan bloggen en tweeten en Facebook en LinkedIn maximaal gebruiken. Je geeft daar zaken weg – kennis, meningen, interessante visies – waardoor je lezers krijgt, die uiteindelijk ook bereid zullen zijn om te betalen voor je boek. Daarom misschien geen 20 euro, maar wel 15 of 10 euro.  Indien je niet bereid bent om ook te schrijven op de sociale media, zal alleen je partner je boek lezen en misschien ook nog je ouders. Maar op je kinderen moet je dan als lezers al niet meer rekenen.

Je moet aanvaarden dat schrijven pijn doet  

Van de 5.000 boeken die in een boekhandel staan zijn er zeker 90% vervelend of slecht geschreven. Ook als je kiest voor self-publishing schrijf je dus in de eerste plaats op een manier die aanspreekt. Je moet aanvaarden dat dit pijn doet, maar je kan het ook zien als een voordeel: je kan die pijn gebruiken in wat je schrijft, want ze is herkenbaar voor iedereen. Schrijf in elke laatste zin van een paragraaf als het ware een cliffhanger die de lezer verplicht om door te lezen. Is die opdracht te moeilijk of te hoog gegrepen? Dat mag je niet van self-publishing afhouden, want ghostwriters zijn in staat om exact het verhaal te verwoorden dat je wil vertellen. Dat geldt trouwens niet alleen voor boeken, maar ook voor blogs en tweets. Je mag niet bang zijn om van de gangbare paden af te wijken, want een beetje controverse kan geen kwaad.

In een volgende blog komen nog meer tips, onder meer over hoe je via blogs en fora op sociale media gestaag je lezersbestand kan uitbreiden. Geert Degrande

Heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact op.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.