Blog

Gepost op 18/06/2013

Te veel boeken? Neen hoor! Het is tijd dat je er zelf één schrijft!

Ver van de traditionele uitgeverijen en hun vaak verouderde businessmodellen waar enkelen nu koortsachtig aan sleutelen, heeft Yin Books gekozen voor de niche van de self-publishing. Een eigen boek is immers een hefboom. Naar meer business, naar een documentaire of televisieprogramma of naar grotere erkenning. Een bijkomende troef is dat een eigen boek een uitstekend instrument is voor personal branding. En in deze periode van grote onzekerheid is dat een wapen dat iedereen nodig heeft.

Niche

De jongste tijd trekken nogal wat mensen in de boekenwereld aan de alarmbel. Gaat het niet over de moeilijkheden van de zelfstandige boekhandel om het hoofd boven water te houden, dan gaat het wel over het feit dat er te veel boeken op de markt komen. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met het verouderde businessmodel van veel uitgevers. André Van Halewyck gaf recent onomwonden toe dat zijn veelgeprezen uitgeverij zonder het kassucces van de kookboeken van Jeroen Meus wellicht niet had overleefd en het is niet voor niets dat Borgerhoff & Lamberigts zich ook op televisie gestort heeft. Yin Books beweegt zich al langer op een pad dat redelijk ver ligt van dat van de traditionele uitgeverijen: onze uitgeverij heeft resoluut gekozen voor de niche van de self-publishing want meer dan ooit is in deze onzekere tijden duidelijk dat boeken een uitstekend geschikt instrument zijn voor personal branding en een hefboom zijn naar meer business.

Autoriteit

Hoe komt dat? Omdat je als auteur met een boek autoriteit opbouwt. An author gets authority. Van de miljoenen mensen die ooit aan een cafétoog hebben verkondigd dat ze een boek zouden schrijven, zijn er bitter weinig die het effectief ook gedaan hebben. Als jij daar wel in slaagt, zet je een prestatie neer waar anderen naar opkijken. Bovendien heb je tijdens het schrijven van een boek – waarbij Yin Books je van A tot Z kan begeleiden  – heel wat informatie over je onderwerp verzameld en praktijkervaring opgedaan. Eén en ander kan alleen maar die autoriteit bevestigen en versterken.

Opdrachten

Uit autoriteit vloeit automatisch werk voort. Alle auteurs die ooit een boek hebben geschreven – zelfs over een thema dat al in honderden andere boeken beschreven is, maar waaraan ze een originele twist hebben kunnen geven – en daar wat aandacht hebben rond weten te verwerven, zullen bevestigen dat ze daarover worden gebeld. Als ze het handig aanpakken vloeit daar automatisch werk uit voort. Waarom zouden instant TV-persoonlijkheden, die eigenlijk vrij weinig te zeggen hebben, er anders als de kippen bij zijn om ook een boek in hun actie- en marketingprogramma op te nemen? Als die BV’s boeken mogen (laten)schrijven en als sommigen onder hen tijdens de boekenbeurs beschermd moeten worden om niet door de menigte vertrappeld te worden, is er geen enkele reden waarom ook jij geen boek zou (laten) schrijven. Bij Yin Books kunnen we met concrete voorbeelden in de hand aantonen dat je er op alle vlakken beter van wordt. Geert Degrande

Vond je dit artikel interessant? Je doet me een plezier door het te delen: