Over mij

Zevende hemel
Als kind al was ik gebeten door boeken. Uit de boekhandel van mijn tante in Kortrijk was ik niet weg te slaan. Temeer omdat de zus van mijn oom gehuwd was met Morris, de tekenaar van Lucky Luke. Ik leerde hem persoonlijk kennen, net als zijn vrienden striptekenaars Franquin en Goscinny die af en toe in de boekhandel kwamen signeren. Dat waren helden die de strips hadden bedacht die ik zo graag las. Mijn geluk kon echt niet op! Het stond dan ook snel als een paal boven water dat ik in de wereld van de boeken aan de slag wilde.
Public Relations en boeken
Kort na mijn studies kon ik aan de slag bij Lannoo, de grootste uitgeverij van Vlaanderen. Onder leiding van huidig directeur Matthias Lannoo leerde ik hoe belangrijk communicatie, marketing en public relations ook voor boeken zijn. Naast alles wat met boeken te maken heeft, zijn dat al mijn hele leven mijn andere interessevelden. Ik ondersteunde trouwens de eerste politici en ondernemers die een boek lieten uitgeven om hun public relations te verzorgen.
Een eigen tijdschrift
Het zette mijn verlangen om zelf met een uitgeverij te beginnen alleen maar kracht bij. Maar omdat ik er me nog te jong voor voelde maakte ik als het ware een tussenlanding: ik startte als uitgever van het tijdschrift Impuls. Daarvoor interviewde ik veel boeiende mensen. Ik leerde het kaf van het koren scheiden in het redactionele aanbod en mijn enorme passie voor het geschreven woord, waarmee het mogelijk is om iemands gedachtegoed en emoties weer te geven, nam nog toe.
Yin Books
Rond mijn veertigste verjaardag stelde een Franstalige uitgever mij voor om voor hem de Nederlandstalige poot uit te bouwen van zijn uitgeverij waarbij we boeken maakten op basis van interviews. Met de volgende stap – de oprichting van mijn eigen uitgeverij Yin Books, maakte ik mijn lang gekoesterde droom waar om vrij en onafhankelijk boeken uit te geven. Uitgeven blijft voor mij het boeiendste beroep van de wereld. Het brengt mij in contact met de meest uiteenlopende mensen en ik krijg de kans om hun gedachtegoed aan het papier toe te vertrouwen zodat zij met hun unieke talenten voor het voetlicht kunnen treden. Uitgeven is daarom voor mij ook een stukje idealisme, mijn bescheiden bijdrage aan een betere wereld.
De overstap naar de digitale wereld
Al dertig jaar verdiep ik me in de evolutie van de uitgeverijsector en de boekenwereld. Ik volgde talloze cursussen in binnen- en buitenland. Hoewel ik nog tot de groep van nostalgici behoor die niets liever doet dan nota’s maken met een pen in een Moleskineschriftje, openden de digitalisering en de enorme opgang van de sociale media ook voor mij nieuwe deuren.
Een drietrapsraket
Mijn liefde voor boeken, communicatie en het begeleiden van mensen in combinatie met mijn ontdekking van de mogelijkheden van sociale media leidde naar een vernieuwde methode om boeken uit te geven. Een methode die van elk boek een bestseller maakt. Niet alleen omwille van mooie verkoopcijfers, maar ook omdat ze de auteurs de kans biedt persoonlijk te groeien, hun personal branding te versterken en zich te focussen op wat hen het meest boeit. Ik noem die methode de drietrapsraket: een 3-stappenplan. Het gaat om de combinatie van schrijven (Start to Write), het ontwikkelen van personal branding (Start to brand) via de sociale media en bloggen om verdere kennis te delen (Start with Social Media en Start to Blog), en upselling (Start to Upsell). De combinatie van die drie stappen leidt tot echt resultaat. Ik vat het samen in de volgende formule: Book + branding + upsell = booming business!
Geen excuses meer!
In april 2016 schreef ik een boek voor ondernemers, trainers en coaches die een boek willen, maar er niet in slagen om het te schrijven. Velen beseffen dat een eigen boek een uitstekend visitekaartje is op een markt die steeds meer aan het vollopen is. Hedendaags ondernemerschap kan niet meer zonder zichtbaarheid, en een boek kan hierin een belangrijke doorbraak betekenen.

In dit boek leg ik uit op welke manier je de droom van je eigen boek kunt waarmaken. Ik schreef het uit mijn eigen expertise, maar ook kwetsbaarheid. Ik toon aan hoe je je angsten, unieke levensweg en twijfels kunt integreren in je schrijfproces en boek. Ik combineerde onze menselijke component met een praktisch stappenplan zodat je je met je passie, vakkennis en expertise kan onderscheiden op de markt.