Guillaume Van der Stighelen voegt creativiteit toe aan je schrijfproces

20 nov 2014

Deze zomer (november 2014) las ik ‘Echt’, het boek van Guillaume Van der Stighelen. Een dun boekje, maar met een hele duidelijke boodschap. Die overtuigde me alleszins om bij ‘Creatief schrijven’ zijn voordracht bij te wonen over het stimuleren van je creativiteit. Creativiteit definieert hij als “de werkelijkheid mooier maken dan ze is door de kracht van de verbeelding“. Drie van zijn tips wil ik graag delen omdat ik ze sindsdien ook zelf toepas en waarvan ik zie dat ze tot concrete resultaten leiden.

1) Wees niet bang om te falen, falen behoort tot het leven. Baby’s vallen honderden keren voordat ze leren lopen. Ook leren schrijven verliep in het eerste leerjaar in verschillende fasen. Waarom zou het dan anders zijn bij het schrijven van een boek? Dit past perfect bij mijn visie: zie alles als een kladversie. Wees dus niet bang van het bekende beeld van de schrijver die telkens opnieuw begint, desnoods tot de hele prullenmand naast zijn bureau vol weggegooide proppen ligt. guillaume

2) Schrijf elke dag voor het slapengaan zowel het hoogtepunt als het dieptepunt van je dag op. En neem ook overdag een notitieboekje mee, waarin je bijvoorbeeld op de linkerpagina neerschrijft wat je nog moet doen, en op de rechterpagina de indrukken, van wat je allemaal ziet. Een man die worstelt met zijn regenscherm, een moeder en een dochter die een geanimeerd gesprek voeren, een affiche die je aan het denken zet, het kan allemaal nieuwe ideeën opleveren die je schrijfproces vooruithelpen. Guillaume Van der Stighelen schreef op die manier prachtige stukjes in de Gazet van Antwerpen, gewoon door te starten met het observeren van mensen van op zijn plekje in zijn favoriete koffiehuis.

3) Koop een hond. Het kan vreemd klinken, maar het was het antwoord dat hij kreeg van zijn vrouw toen hij zelf zonder inspiratie zat. Het is natuurlijk maar een metafoor. Hij bedoelt er enerzijds mee dat je creativiteit kan stimuleren door met anderen een gesprek aan te gaan en ik zie anderzijds dat ook een totaal onverwachte actie of handeling het vuur weer aan de lont van je schrijfproces kan steken.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.