Een goede leraar bespaart je jaren aanmodderen

27 jan 2017

Een goede leraar bespaart je jaren aanmodderen

Winter, dat is lekker cocoonen onder een dekentje met een goed boek, een tijdschrift of een krant. Ik geniet vooral van de ‘opgestapelde’ boekenbijlages, waar ik tijdens het jaar niet altijd de tijd voor neem.

In de Standaard der Letteren (13/1/17) las ik een artikel over de eerste Writer’s workshop in Amerika in 1936. In Iowa city werd de eerste en bekendste universitaire schrijfopleiding van Amerika opgericht. Het artikel sprak tot de verbeelding: de menige Pulitzer-winnaars die de workshop produceerde, en de onzalige porties drank die de schrijfhelden tot zich namen in de naburige cafés.

Kan je iemand leren schrijven?

Bij het lezen van deze vraag in het artikel was ik plots gefocust, zeker omdat het over fictieschrijvers ging. Valt fictieschrijven ook te leren? Dichter Paul Engle, die van 1941 tot 1965 directeur was van de opleiding, vond het logisch dat schrijvers en dichters les kregen. Immers, gaan schilders tenslotte niet naar een kunstacademie, of in de leer bij een meester?

Een eigen stem

Vanzelfsprekend heeft de literatuur ambachtelijke aspecten, maar het is niet hiermee dat een auteur zich zal onderscheiden. Een eigen stem, een interessante ideeënwereld, dat is wat hem uniek maakt en een publiek aan hem zal binden.

Net daar gaat het ook om bij de non-fictieauteurs die ik begeleid. Allen bezitten een grote passie en ideeën die ze willen doorgeven. Ze kennen hun vak door en door. En wat meer is: ze kunnen er gedreven over vertellen. Meer is niet nodig voor een succesvol en sterk boek.

De kracht van een goede redacteur

Alle auteurs, fictie- en non-fictieschrijvers, hebben sterke redacteurs die hun manuscript grondig doornemen en herwerken. Hugo Claus, Harry Mulisch, Stefan Hertmans: ze hadden allemaal een onmisbare redacteur.

Des te meer hebben auteurs die van schrijven niet hun beroep hebben gemaakt, recht op een goede redacteur, op iemand die helpt de juiste woorden te vinden om hun manuscript te versterken. Aan de kracht van een redacteur wil ik dit jaar nog een afzonderlijke blog wijden, want dit is zo belangrijk. De rol van een redacteur wordt vaak onderschat, of onder het tapijt van het ego van de auteurs geveegd.

Een sterk verhaal en een eigen stem is de ideale basis voor een boek. De manier waarop deze naar buiten treedt is de taak van de ‘leraar’ die je bijstaat in dat proces. Zorgen dat je lezer blijft lezen, dat je boek coherent is, dat de juiste accenten worden gelegd en je stem nog beter wordt gehoord, dat is de taak van de redacteur. En ik kan je verzekeren dat het een van de mooiste beroepen ter wereld is: auteurs helpen om hun unieke stem op de juiste manier te laten horen!

Wil jij graag een boek schrijven maar vind je het moeilijk om te beginnen? Vraag hier een gratis inspiratiegesprek aan en wie weet kan ik jou verder op weg helpen.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.