3 vragen voor de beginnende non-fictie schrijver

18 mrt 2013

3 vragen voor de beginnende non-fictie schrijver

Bij iedere klant die aan een boek begint stel ik 3 basisvragen. Deze vragen zijn heel simpel. En toch krijg ik er zelden een bevredigend antwoord op. Wat ik wel weet is dat de auteur na het – voor zichzelf beantwoorden van de vragen – met een beter gemoed aan de slag gaat!

Waarom schrijf je?

Bij veel beginnende auteurs herken ik een soort onrust, een onduidelijke, onbestemde onzekerheid of zelfs angst. En dat is verstaanbaar. Het valt me steeds meer op dat schrijven een delicate evenwichtsoefening is tussen het uitklaren van je ideeën en het rekening houden met de lezer.

Vaak is het te veel rekening houden met de lezer een beperking. Je vraagt je af of je taal wel goed genoeg is en of de lezer wel klaar is voor wat je wilt zeggen. Maar hier beperk je jezelf en blokkeer je je zelfs. Voel voor wie je schrijft en laat deze gedachte dan meteen los. Schrijf enkel wat jij wilt vertellen, wat je buik je ingeeft.

Aanvankelijk te vaak focussen op wat de lezer – volgens jou – zou willen, brengt je enkel verder van wat je precies wilt brengen. En net naar die bron, naar je authenticiteit is de lezer op zoek, naar verbinding, naar wat je hem/haar te leren hebt. Wees dus niet bang om echt te schrijven wat je denkt/voelt/wilt. Enkel als je daarin diep genoeg graaft ‘waarom doe je het?’, voelt de lezer(es) verbinding en blijft de lezer je tekst verder lezen.

Wie zou je graag hebben als lezer?

Eens je begint te schrijven mag je deze vraag voelen, maar pas in een volgend stadium mag je erbij stil staan. Sla deze vraag nooit over! Richt je vooral naar de lezer eens alles op papier staat.

Wat heb je je lezer te vertellen?

Vergeet niet dat de lezer van vandaag ontelbare activiteiten heeft en ’to do’-lijstjes om van omver te vallen. Waarom dan een tekst lezen waarmee hij /zij geen verbinding maakt die eerst nog vraagt om ontcijfering? Je lezer wenst een duidelijke, simpele en verstaanbare taal. Je lezer wilt aanmoediging en als de tijd er rijp voor is, enkele muizenstappen zetten.

Veel beginnende auteurs willen de wereld veranderen en zien een boek als het ideale medium ertoe. Kan een leuk uitgangspunt zijn. Wie ben ik om hen weg te halen van hun grote dromen? In tegendeel, ik zie mijn taak weggelegd als de grootste supporter. De lezer op een filosofisch essay trakteren zal de lezer hoogstwaarschijnlijk snel doen afhaken. Waar kleine haalbare stapjes die wijzen op een concrete manier waarop je zelf het probleem succesvol aanpakt, waarschijnlijk van meer nut zijn.

Pas op, er schuilt nog een addertje onder het gras. Je weet veel. Je studeert veel bij over het onderwerp van je boek. Dat maakt je wel een expert in de materie maar zelden een goed beoordelaar. Je zit zodanig in je onderwerp verdiept dat je vaak alle objectiviteit verliest om tot een helder antwoord te komen op deze basisvragen. Laat je hierin bijstaan door een ‘onbevangen’ persoon. Zoek niet teveel mensen want anders versmoor je in de vele opinies. Beperk je tot maximum 3 mensen.

Kortom, voel wat je voor wie wilt schrijven, en laat dan deze gedachte los en schrijf. Pas nadien kan je deze gedachte (voor wie) opnieuw oppikken en (laten) lezen of je je lezer iets te bieden hebt. Wens je veel succes!

Heb je hier hulp bij nodig? Je mag me altijd contacteren: laurence@thepowerofbooks.be
Samen bekijken we welke mogelijke stappen je verder kan zetten.

 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief!

dit veld niet invullen s.v.p.